Nybakt mamma

Flaskebarn: regnskap fra A til Å

Selvfølgelig skulle jeg ønske å amme så lenge jeg kunne. Men når naturen bestemmer det annerledes kan man ikke gjøre noe med dette. Moren mi tullet og sa at vi stammer nok fra en rik familie i dynasti tiden,  siden det er en kjent problematikk i vår familie. Jeg hadde visst fått en amme-kvinne når jeg var liten, det var ukjent for meg .

Selv om legen sterkt anbefalte å amme, så følger ikke morsmelk anbefalinger fra legen. Det var trist å ikke kunne amme, men på samme tid begynte hodet mitt å kjøre en analyse med fordeler og ulemper av flaske-situasjonen.

Ulemper:

– Barn får et litt lavere immunforsvar

– Det er kostbart!

MEN, her kommer noen fordeler:

– Mor kan spise og drikke etter ønske – første glasset vin til middag var deilig!

– Andre kan gi mat til baby (far får ingen unnskyldning lenger for  ikke stille opp :))

– Babyen spiser maten fortere og mor kan frigjøre seg litt fra matingen

– Babyen blir mer aktivt, da man må gjøre noe i sammen (se forrige punkt)

– Ingen sår på brystene

– Ingen «ammepolitikk – dekk deg»

– Kan gi mat til baby på tur når det er kaldt ute

Det kan sikkert finnes enda flere fordeler, men de her kom jeg på nå. Angående immunforsvaret er jeg litt usikker, med tanke på moderne MME satser jeg på at barn får nok vitaminer og mineraler.

Det koster penger å gi barn flaske. Babyen spiser mye og det blir bare mer og mer. Jeg har beregnet hvor mye koster det (i starten) og hva det inneholder:

– Dere må kjøpe flasker: i starten brukte vi Medela (129 kroner for 3 stk), nå bruker vi Avent (130/160 for 2 stk). Man bør helst ha flere flasker for å sjonglere mellom måltidene og ikke gå tom når babyen plutselig vil spise mer. Så vi har 6 Medela flasker (258 kr) + noen flasker fra babypakker og  6 Avent  Flasker (420 kr)

– I starten med tidspresset var det praktisk med sterilisering-poser  som kan brukes i mikro (Medela,  129 kr for sett). Nå koker vi flasker strøm, det beregner jeg ikke

– Termos: det er greit å ha termos med riktig temperert vann på kjøkken, 100 kroner

– MME er ikke gratis heller. Det ble NAN 1 Sensilac som passer best for magen til vår princesse. 79 kroner per boks som nå holder i 3-4 dager, dvs. 500-600 kr i måned på MME

– Grøt (overraskelse for meg!): barn som får MME skal starte med grøt fra 4 måneder og ikke 6. Grøt koster en del, i butikken koster en boks med 9 porsjoner 36 kroner. Vi bruker ikke det enda, men ut fra prisen ser for meg at det blir en del penger der også.

Jeg har lest at det er mye billigere med babymat i Sverige, men det har vi ikke testet enda siden Anna har ikke pass. Når vi får sjekke det selv (ila neste år), skal jeg oppdatere dere om det.

Nå skal jeg gå for å forberede nattmat på flasker 🙂

 

#amming #morsmelk #baby #barn #MME #morsmelkerstatning #flaske #flaskebarn #babymat #NAN #familie #økonomi #Medela #Avent #familieøkonomi

359 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *