Sparetips

Sparing til barn

Før vår datter kom til verden, har vi bestemt oss at barnetrygden skal gå til sparing for henne. Per d.d. er barnetrygden kr 970 per måned, jeg skal avrunde det til kr 1 000, de 30 kroner er ikke så vanskelig å legge på.

Hvis man setter av kr 1000 hver måned på egen konto i løpet av 18 år, så får man kr 215 000 totalt. Med dagens lave rente på en vanlig sparekonto (0,05%) får man kr 215 970, dvs 970 kroner mer nesten ingenting.

Jeg har bestemt å dele sparingen i to deler, halvparten investeres i fond (beregner gjennomsnitt avkastning fra 10 %) og halvparten på sparekonto med bedre rente (2,5%). Ut fra mine beregninger kommer sparingen øke til ca. kr 421 000. Selvfølgelig skal inntekten beskattes, men alikevel kommer det til å være minst kr 320 000 igjen. Dette er en god start for kjøp av bolig.


Man skal velge i tillegg i hvem sitt navn skal man spare, det er mulig å velge å spare i barnets navn og i foreldres navn. Ut fra ulemper og fordeler, velger jeg å opprette sparing i mitt navn, da det var mer praktisk.Jeg leste tidligere at det er anbefalt å betale ned på boliglånet med barnetrygden slik at barna kan ta kausjon i foreldres bolig. Ut fra praksis blir det et tap i forhold til i renteinntekter (boliglånsrenten er lavere enn potensiell avkastning i fond), samt banker er mer interessert i cash enn i kausjon. Her tar jeg ikke hensyn til inflasjon.Hvorfor vil jeg dele beløpet i to? Fond er ett finansiell instrument og det er en risiko for at man ikke får tilbake pengene man har investert. Selv om jeg er positiv til slike investeringer, vil jeg ha en back-up for å ikke tape alle penger hvis det skjer uhell.

Her har jeg oppsummert punkter vi har tatt vurdering:

 

I barnets navn

I foreldres navn

Inngår sparing i boet (ved foreldrenes skilsmisse/død)

Nei

Ja

Barnet får disposisjonsrett over pengene som myndig (18 år)

Ja, kan sløse bort alt

Nei

Stipendet fra Lånekassen reduseres hvis sparepengene overstiger formuesgrensen på 415 000 kroner (2018)

Ja

Nei  (kan passe på det)

Når sparebeløpet overstiger 2G, kan overformynderiet begrense foreldrenes disposisjon over pengene

Ja, men kan unngås

Nei

 

Så fra nå har jeg startet prosjekt, sparing til Anna Sofia. Det blir spennende å se hva vi får til om 18 år.

 

#sparing #barnetrygd #sparekonto #aksjefond #fond #investering #fremtid #sparetips #baby #barn #blirik #økonomi #personligøkonomi #familie #tallsnacks

 

4 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *