Sparetips

Potensiale for sparing

Jeg har lest kommentarene som folk skrev etter artikkelen om vår sparing.
Noen synes det er bra og inspirerende, noen er overrasket over mitt system og noen «blir kvalm» eller sinna om urealistiske sparebeløp. En del påpeker at vi har kjempeinntekt og er ikke som folk flest.

Hva kan jeg si?
Vår husholdning representerer to voksne med gjennomsnittlig lønn for den norske befolkningen og vi har en utleieleilighet som gir oss en skattefri inntekt.

MEN: artikkelen er skrevet for å vise at mennesker kan spare penger uansett inntekt. Viktigst er viljen. Har man mål å nå, gjør man alt for å nå de. Sparekonto-systemet som ble presentert i avisa, er bare et eksempel for folk som har ikke så mye erfaring med personlig økonomi.

Jeg tror de fleste som skrev negative kommentarer ikke har brukt nok tid til å sette seg inn i egen økonomi.

Mitt slagord sier: Viljen søker muligheter. Det finnes alltid ressurser som kan hjelpe å spare penger, og de skal jeg nevne.

 • Boliglån: har du sjekket renten på boliglånet du har? Kanskje noen banker tilbyr lavere rente? Jeg har selv byttet bank 3 ganger og sparte flere hundre tusen på rentekostnader.
 • Andre lån: sjekk om du kan refinansiere «dyre» lån eller betale de fortere. Sparte rentekostnader er også sparing.
 • Forsikring: sjekk forsikringer du har, sammenlign de med andre forsikringsselskap.
 • Strøm: sjekk selskap og abonnement du har, muligens taper du mye med å være lojal
 • Mat: sett matplanlegging i gang, prøv å lage mat fra bunnen. Bli medlem i diverse fordelsprogrammer som gir rabatt og tilbud på mat. Prøv å planlegge fremover, gjør store innkjøp men sjeldnere. Ikke vær negativ til budsjett-merkene, det er gode varer der også.
 • Internett/Mobil: sjekk priser du har og sammenlign med andre operatører
 • Treningsabonemment: når har du vært sist på trening? Hvis du bruker ikke treningsstudio mer enn 1 gang i uke, må du vurdere abonnementet.
 • Diverse abonnement: har du abonnement på aviser/blader du ikke leser? Eller strømmetjenester som du ikke har tid til? Får du levert i postkassen plaster eller barberingsblad? Da er det vel på tide å rydde litt opp i dette.
 • Utelivsvaner: møter du venner ofte ute for en kopp kaffe/lunsj/middag? Eller går du ut med kjæreste hver fredag/lørdag? Å invitere gjester hjem er som regel rimeligere og det er koselig med besøk.
 • Handel generelt: må du absolutt kjøpe den nyeste telefon selv om din gamle ble kjøpt for 1 år siden? Kjøp ting når det er faktisk behov for det, og sjekk det på tilbud eller kjøp brukt.
 • Ekstra inntekt: hvis du har tid og energi, kanskje du kan finne ekstra kilde til inntekt? Eller kan du selge noe du har ikke bruk for?

 

Hvis man går gjennom ting fra listen over, er det helt sikkert mulig å finne potensiale for sparing også for deg.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *