Sparetips

Visste du ikke det?!

Jeg er med i forskjellige grupper på Facebook og relativt ofte kommer noen spørsmål om familiens økonomi. Til min overraskelse vet mange kvinner ikke hvor mye deres ektemann tjener. En del sier at det viktigst er at «felles del av utgifter» blir betalt, men det er ikke så nøye hvor mye har man ellers.

Jeg synes det er skummelt! Det kan være en bombe da man plutselig får vite at det ble tatt lån for å dekke fellesutgifter. Eller det er tatt opp forbrukslån for å kjøpe noe.

Uten å vite hva man har i inntekt blir det vanskelig å planlegge. Hvordan kan man drømme om noe hvis man ikke vet om det ligger potensiale til å gjennomføre?

For meg er det veldig viktig å ha god kommunikasjon når det gjelder penger. Det er ingen hemmeligheter mellom oss angående inntekter og ikke minst utgifter. Hvis vi kjøper noe som er høyere enn en viss sum, diskuterer vi dette. Det betyr ikke at Espen ringer meg fra matbutikken og spør om det er lov å kjøpe en biff til 300 kroner 🙂 og jeg ringer ikke tilbake for å høre om det er greit å kjøpe kjoler og sko 🙂

Når man deler informasjon om økonomi, er det enklere å støtte hverandre i større prosjekter. «Ett hode er bra, men to er bedre» sier vi i Russland. Når en tenker om å kjøpe noe stort, og den andre har prisoversikten, da er det lettere å spare penger.

 

Så hva kan jeg anbefale å gjøre for å forsterke familiens økonomi?

1 Sett dere ned i sammen når det passer best (slik at det ikke blir noe stress og press for å gjøre noe annet)

2 Snakk med hverandre, vær ærlig om deres inntekter og utgifter

3 Fortell hverandre deres ønsker om å kjøpe noe eller investere i noe

4 Planlegg i sammen hvordan kan dere oppnå det raskest mulig (ikke si at det er umulig!)

5 Snakk om økonomien regelmessig, det er bedre å være oppdatert

 

Masse lykke til! 🙂

695 kommentarer