Sparetips

Budsjett for baby-ting

 
Tiden går alt for fort og den store dagen nærmer seg, det er både spennende og litt skummelt.
Det som gjør oss roligere er at vi er nesten klare med barnerommet, det er noen små ting som skal fikses, men vi har det meste vi trenger i første tiden (vi tror i hvert fall det :D).
 
Jeg ser at mange engasjerer seg i det jeg skriver og det virker som ut at baby-økonomi er et interessant tema for flere lesere.
Når vi fikk vite at vi venter på baby, ville jeg skaffe en oversikt over  hva som må kjøpes med en gang og hvor mye skal det koste oss.
Barnebutikker er behjelpelige med liste over hva som må kjøpes, og tilbyr gjerne masse ting. Hvis man kjøper alt nytt og helst dyrere varer, kan det sprekke familiebudsjett.
 
Jeg var bestemt på at jeg ønsker å kjøpe brukte ting, det er både besparende og miljøvennlig (ja, jeg mener det er bedre å kjøpe en brukt vogn for halv pris enn en ny vogn produsert av brukte flasker).
 
Her kommer listen over ting som er på plass hos oss nå (eller det kommer på plass snart), mest sannsynlig er den ikke fullstendig.
 
Jeg vil gjerne forklare tallene slik at budsjettet ser forståelig og ikke skremmende ut.
 
Vogn: det finnes masse forskjellige vogner, vårt valg falt på Bugaboo. Dette er ikke det billigste merket, og den vogna vi valgte kostet fra kr 16 000 komplett. Vi har nettopp solgt vår gamle bil for kr 15 000, så det føltes urimelig å kjøpe vogna dyrere en god kjærra. På finn.no fant vi ettårs brukt vogn, som så helt ny ut, for mindre enn halv pris i butikken. Men igjen, man kan kjøpe nye vogner til kr 3 000, samt brukte – alt er avhengig av budsjett og muligheter.
 
Seng: finn.no – det er en fantastisk nettside hvor man kan finne masse! Som jeg sa til mora mi, har du tid og bil, kan du innrede hus helt gratis – bare bruk nettsiden og følg med litt. Jeg fant en Troll seng som vi fikk helt gratis. Eneste at vi kjøpte var en ny madrass, da det er greit å bytte.
 
Vugge/dagseng: igjen finn.no til hjelp, ikke gratis, men nesten. En 15-minutters kjøretur og vi fikk en nydelig vugge – det er en av de koseligste møblene på barnerommet synes jeg 🙂
 
Vippestol: jeg tror ikke om det er nødvendig å ha stolen med en gang, men kjekt å ha ifølge venninne som vi fikk låne stolen av.
 
Bilstol: her er vi heldig da svigermor kjøpte bilstol i gave til oss. Vi var flinke og klarte å vente til  tidspunktet det var et godt tilbud (fikk 40 % rabatt). Angående bilstol – her kan man diskutere om det går an å kjøpe brukt (ligger flere annonser), men vi gikk for sikkerhet.
 
Ammepute: jeg vet ikke om det er viktig å ha, tenkte å sy puten selv først. Men når jeg fant et bra tilbud på nett, så kjøpte jeg puten siden formen min begynte å tillate meg litt mindre aktivitet.
 
Stelleveske: har kjøpt på tilbud på nett 🙂 jeg kan anbefale nettsiden jollyroom, da de har ganske mye baby-ting med gode priser i forhold til andre barnebutikker.
 
Stellebord: her har vi gjort en kupp, kjøpte ganske kostbart stellebord for par hundre lapper (og en times kjøretur – finn.no klarte å tulle med sted og Hvam som ligger 15 min fra oss ble til Hvam i nærheten av Årnes 🙂 )
 
Bæreselle: kjøpte igjen på nett, med god rabatt.
 
Babynest: den har jeg lyst til å sy selv, har allerede kjøpt materialler.
 
Klær: helt fra starten fikk jeg høre at det er vanskelig å gjette størrelse for nyfødt baby, da alle er forskjellige. Derfor bestemte vi oss for å kjøpe «babypakke» – rett og slett pakke med klær for nøyaktig størrelse. På finn.no kan man finne pakker med brukte klær fordelt både på kjønn og størrelser, sesong og merker. Vi kunne kjøpe to pakker med en gang for hyggelig pris, da det var over 200 plagg for de 4 første månedene med masse merkeklær. Jeg beregnet et estimat med gjennomsnitt  pris på kr 50 pr plagg nytt, men er sikker på at prisen er mye høyere. I tillegg får man ofte klær i gave, så det er greit å være fornuftig i starten da baby vokser hver uke.
 
Diverse: posten her inneholder diverse små ting. Vi kjøpte badebalje, håndklær, og fikk en del babyting (fra babypakker).
 
Leker: i de første av babys måneder er det vel ikke så viktig med leker, så vi la det ligge foreløpig. En del leker har vi fått i gaver, og det kommer helt sikkert flere.
 
Triptrap stol: det er sikkert også en ting som man skal ikke ha helt fra fødsel, men siden vi allerede har fått den, så skrev jeg i budsjett. Det er flott med hyggelige naboer som er glad at det kommer baby i gaten 🙂
 
Foreløpig ut fra det budsjettet har vi spart rundt kr 40 000 ved å kjøpe ting brukt og da vi fikk en del i gaver. Selvfølgelig kan man gå for rimeligere løsninger, for eksempel Ikea sine stellebord og seng. Alt legges opp til familie-budsjett og muligheter som hver enkelt husholdning har.
 
P.S. jeg nevnte vel ikke at den største investering ble en ny bil (som koster flere budsjetter) pga. sikkerhetsmessige årsaker, men det er vel for hele familien som min kjære mann sier 🙂
 
#økonomi #budsjett #husholdning #familie #familieøkonomi #personligøkonomi #barnihuset #gravid #kjektåha #handleliste #sparing #sparetips #babyting #tallsnacks

1 101 kommentarer