Sparetips

Aksjetips fra en nybegynner

For snart ett år siden startet jeg med aksjehandel. Det var en seriøs avgjørelse for meg, og det tok litt tid før jeg bestemte meg for risikoen jeg ønsket å ta. 
I løpet av året var det både røde og blå dager. Men det jeg visste at siden jeg startet med slik sparing, må jeg være forberedt på svingninger opp og ned. Man må akseptere risikoen for å tape alt, men det viktigste er å få øke sparingen på kort eller lang sikt. 
Etter det første året kan jeg dele litt av min erfaring, som nybegynner. 
  1. spar penger (ikke lån) før du starter med aksjer. Tenk på at det er mulig å tape alt. Hvis du har oppsparte midler og taper det, så du sitter igjen med 0. 
  2. ikke tro at du kommer til å bli millionær etter de første investeringene. Det kunne jeg sikkert bli dersom hadde mer oppsparte midler. Men det tar tid og investering i riktige aksjer for å tjene penger. 
  3. ikke sammenlign deg med aksjehaiene. De jobber profesjonelt, og du er en nybegynner. Jeg kunne tenke meg å være aksjemegler, for det er kjempegøy. Men det passer meg bedre når jeg blir pensjonist.
  4. du må være avslappet ift penger. Hvis du ikke tåler å se at du tapte 1/3 eller mer, ikke driv med aksjer. Noen ganger hadde jeg ned til 60 % i tap, men den gikk over til tilsvarende gevinst. Ikke alle tåler å se røde tall. 
  5. undersøk hvor vil du investere. Det finnes flere banker som har aksjehandel. Bankene har forskjellige kurtasje, så sjekk priser før du plasserer pengene. (Kurtasje – transaksjonskostnad ved kjøp og salg av aksjer)
  6. lær deg om aksjemarkedet hvis du kan. Her er jeg lat, jeg klarte ikke å bruke tid på tekniske analyser og handler mest på magefølelsen. Men jeg ser at hvis man har forståelse av tall, kan det bli betraktelig bedre med investeringer.
  7. kjøp flere aksjer for å fordele risiko. Det er jo kjent regel om ett egg i flere kurver. Ikke kjøp aksjer av et selskap, for det kan gå dårlig og da er investeringen er tapt. Jeg kjøpte ikke bare i forskjellige selskaper, men også ulike bransjer.
  8. bruk analyser fra din bank. Som regel ligger det et forslag med kursmål som man kan bruke. Det hjalp meg å velge aksjer i første omgang.
  9. lær av andre. Det hjelper med å diskutere med andre som driver aksjer, det kommer alltid noen tips. Jeg brukte først Hegnar forum, men det ble så mye spam og krangling der, så alle de nyttige analysene fra seriøse aktørene ble spist opp. På Nordnet finnes en smart funksjon – Shareville, der kan man følge mennesker som driver med aksjer. Vil du se på min aksjebeholdning og fremgang – følg meg der: marusia_no.
  10. tålmodighet er din beste venn. Så lenge du ikke er en daytrader, er det fint å være tålmodig og ha is i magen.
 
Fra 2017 ble det nye regler for aksjesparekonto. Selve gevinsten ved realisasjon av aksjer, egenkapitalbevis og andeler i aksjefond er ikke skattepliktig, men uttak fra kontoen er skattepliktig. I løpet av året fungerer overgangsreglene, da kan man overføre aksjer og andeler i aksjefond til aksjesparekontoen uten beskatning.
 
God helg til alle sammen!
 
#Norge #aksjer #aksjemarkedet #aksjetips #aksjehandel #aksjesparekonto #bank #penger #sparing #blirik #nordnet #shareville #oslobørs #børs #kurs #kursmål #økonomi #sparetips #tallsnacks

41 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.