Sparetips

Knask eller knep: ikke lur deg selv

Når man er ferdig med sommerens hagearbeid og grilling, er regntunge kvelder et bra tidspunkt å rydde opp i økonomien. 
Mange leter etter kostymer til halloween, jeg er mest opptatt av økonomien. 

Etter at vi fikk ordnet hagen og huset utvendig, så var det på tide å få ny verdivurdering. Boligprisene i Oslo vokste enormt det siste året, og for de som allerede eier bolig er det en fordel. 
Etter nøye gjennomgang av vår eiendom med megleren, fikk vi en ny verdi basert på lokale priser og investeringer som vi har gjort. 
Ta-da, nå ligger boliglån under 85 % av boligverdi! Dette ga oss større muligheter, blant annet lavere boligrente.
Det er enkelt å ta en kveld og se på hva som kan endres for å spare penger fremover (til julegaver eller til en sydentur neste sommer). 
 

Det første vi så på var forsikring. Vårt tidligere selskap økte årlig premie uten å gi oss en ordentlig forklaring. Jeg liker ikke å betale for noe som helst, spesielt når det gjelder høyere pengesummer (knep!) Da undersøkte jeg flere forsikringsselskap, fant ut om mulige rabatter og sendte en forespørsel. Det tok ikke lang tid før vi sa takk og farvel og flyttet våre forsikringer. Så en weekend tur til storby er spart i løpet av året (det er alltid enklere å visualisere noe i kroner og øre).
 
Neste steg var boliglånet. Jeg forstår at bankene må tjene penger, men jeg foretrekker å betale minst mulig til pengegigantene. Det ble gjort en liten undersøkelse av banker med laveste boligrente for unge lånesøkere. Etter å ha sendt søknad, gikk det noen få dager og vi ble kunde hos ny bank, som hadde glede til å tilby oss lavere rente.
Noen sier at det er mas og styr å flytte bankforhold. Ja, det kan bli det, men når du kan spare en ny bil i rentekostnader, så det er verdt det.
 
Sist men ikke et mindre viktig steg er sparing. Vi har startet med aksjefond, da tenker vi på fremtiden. Vi har lyst å ha økonomisk frihet om mange år, så det er en bra start. Det blir spennende å se utviklingen.
 
Konklusjonen er som følger:
– Eier du bolig, ta en ny verdivurdering, det kan gi deg gode muligheter til å pusse opp eller forhandle rente = spare penger! Husk, kostnad til meglerhonorar kan føres i selvangivelsen som fradrag (hvis du får lavere rente på boliglån).
– Hvis din bank er sta, det finnes flere gode banker i markedet, det er ikke skummelt å flytte og etter min mening bank må kjempe for deg som kunde.
– Det samme gjelder for alle forsikringsselskaper. Men pass på, personforsikringer kan variere betydelig i pris (ikke si opp den du har før du har fått nytt tilbud/ble kunde hos annet selskap).
– Husk å spare til pensjon, det er godt å ha en «skattekiste» når du blir eldre
 
Til alle småsparere der ute, det finnes alltid en koselig sparebøsse å putte myntene på.

 
#Oslo #økonomi #boligmarkedet #bolig #eiendom #megler #boliglån #lån #rente #bank #forsikring #sparing #aksjefond #pensjon #sparebøsse #sparetips #tallsnacks

1 104 kommentarer