Sparetips

Kenguru-historie, eller tips til personlige næringsdrivende som liker risiko

 

I forbindelse med min stilling må jeg ta kurs for å holde meg oppdatert innen regnskap og regelverket. Jeg fikk inspirasjon på det siste kurset og vil gjerne dele nyttig informasjon med mine lesere.

Som regnskapsfører anbefaler jeg helst å velge et AS når man ønsker å starte business. Risiko er en av de grunnene.

Nå skal jeg fortelle litt om risiko for de som velger enkeltpersonforetak (ENK).

Jeg satt på toget og kom på en historie om et kenguru-prosjekt (min rene fantasi).

Ola og Kari Normann er gift, de bor i eget hus i Oslo. Ola har drevet et ENK i mange år, og businessen går bra. Nå om dagen fikk han en unik mulighet til å investere i en Kenguru-gård på Flisa. Kenguru-prosjektet lover gull, da kengurukjøtt kan bli populært i et miljøvennlig Oslo. Ola synes det er risikabelt, men spennende og han satser stort (veldig stort) på det.

 

Hva skjer videre?

 

1 Det triste scenarioet

Som gründer forventet Ola suksess fra dag/uke/måned 1 (velg riktig). Etter mye arbeid og større investeringer, ble han svindlet av en australsk partner og nå kan han ikke dekke gjelden fra kenguru-prosjektet. Ola måtte gi kreditorer alt verktøy han eide, samt bil og båt. Men det er ikke nok dessverre. Gjelden er så stor at kreditorene ser på Normanns hus (Ola eier 1/2 av huset). Kari brukte penger på Chanel vesker og har ikke mulighet til å betale Ola hans del av huset. Tvangssalget av huset er i gang, og nå er det ikke kenguru, men familie Normann som skal bo på Flisa (det er ikke noe galt med Flisa, hyggelig sted med flere småbruk).

Ola hørte fra en bekjent at hvis han og Kari kunne ordne særeie (Kari eier huset alene), så kunne de fortsatt ha bodd der (kreditorene rører ikke huset hvis det er under særeie).

 

2 Halv trist scenario

Ola og Kari ordnet særeie avtale i tilfelle kenguru-prosjektet går galt. Men det visste seg at det ble en suksess allikevel. Kenguruer trivdes på gården i Flisa, lagt på seg godt og kjøttet ble veldig poppis, spesielt på Grunneløkka (folk sto vist i kø etter amazing kenguru-burger).

Ola ble opptatt av kenguruene sine på Flisa, mens Kari ble opptatt av en ung Fransua fra Paris. Turtelduene sa adjø til kenguru-baronen og stakk med huset (100 % eierskap). Særeie er særeie.

 

3 Happy end scenario

Ola elsker Kari, men synes hennes interesse i fransk kultur er litt for stor. Ola leste og undersøkte litt før han startet med risikabelt kenguru-prosjekt. I stedet for særeie, fant Ola at eneeie er bedre. Det vil si at Kari skal eie huset, men bare når de er gift. Så bra! Hvis det ender med en fiasko for prosjektet, huset blir stående urørt. Hvis Kari blir plutselig forelsket i Fransua fra Paris, må huset deles likt ved skilsmisse. Vinn-vinn situasjon.

Vi forutsetter at ektefellene Normann levde lenge og lykkelig, salg av kengurukjøttet økte, de dro til Frankrike i sammen og kjøpte flere Chanel vesker til Kari. Happy end!

 

 

Konklusjon: driver du enkeltpersonforetak og liker store risikable prosjekter – vurder ene-eie (hvis du har fast eiendom og ektefelle).

For å få dette gjennomført, må dere:

1 Inngå ektepakt som skal signeres av to myndige vitner

2 Tinglyse ektepakten i Ektepaktregisteret

3 Tinglyse ektepakten i Statens Kartverket

 

Lykke til med business! 🙂

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *